Η πρώτη σκέψη που θα πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που σκεφτόμαστε τι να κάνουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση του κινητήρα του αυτοκινήτου μας είναι να του παρέχουμε το σωστό λιπαντικό με το κατάλληλο ιξώδες σε συγκεκριμένα χιλιόμετρα ή χρονικά διαστήματα.

Ο ρόλος του λιπαντικού είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού το λάδι εισχωρεί ανάμεσα στα μηχανικά μέρη του κινητήρα μειώνοντας τις τριβές και εμποδίζοντας έτσι την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς επίσης απομακρύνει και εγκλωβίζει τα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται.

Οι κατηγορίες των λιπαντικών:

Συνθετικά:
Τα συνθετικά λιπαντικά κατασκευάζονται από ειδικές πρώτες ύλες και περνούν από ειδικές εργαστηριακές επεξεργασίες αντέχοντας έτσι σε αρκετά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι το ιξώδες παραμένει σταθερό με αποτέλεσμα να λιπαίνεται σωστά ο κινητήρας του αυτοκινήτου. Η διάρκεια ζωής για τα συνθετικά λιπαντικά  είναι από 15.000km έως 30.000km ή 12μήνες.

Ημισυνθετικά: Τα ημισυνθετικά λιπαντικά αποτελούν ένα μείγμα από συνθετικά λιπαντικά και ορυκτέλαια και οι επιδόσεις τους είναι ανώτερες από εκείνες των ορυκτελαίων. Η διάρκεια ζωής για τα ημισυνθετικά λιπαντικά των αυτοκινήτων είναι από 7.500km έως 10.000km ή 12μήνες.

Ορυκτέλαια: Τα συγκεκριμένα λιπαντικά είναι η απλή μορφή των λιπαντικών χωρίς εξειδικευμένα πρόσθετα. Η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα ημισυνθετικά. Η προτεινόμενη αντικατάστασή τους είναι από 3.000km έως 5.000km ή 6μήνες.
Τα συγκεκριμένα λιπαντικά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των νέων κινητήρων.

Τι είναι το ιξώδες στα λιπαντικά;

Με τον όρο ιξώδες στα λιπαντικά εννοούμε την ιδιότητα που έχουν τα λιπαντικά των αυτοκινήτων να αντιστέκονται στην ροή. Τα λιπαντικά διαθέτουν διαφορετικές τιμές ιξώδους για να μπορούν ν’ανταποκριθούν στους διαφορετικούς τύπους κινητήρων αλλά και οδηγητικών και περιβαλλοντολογικών συνθηκών. Τα καλής ποιότητας λιπαντικά διατηρούν το ιξώδες τους σταθερό σε διαφορετικές θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνουν άραγε τα νούμερα από το ιξώδες που αναγράφονται στις συσκευασίες των λιπαντικών;

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το λιπαντικό 5W-30. Ο αριθμός 5 που προηγείται απτό γράμμα W (W=Winter=Χειμώνας) υποδηλώνει τον βαθμό χειμώνα. Δηλαδή, όσο πιο μικρά είναι τα νούμερα τόσο πιο κατάλληλα είναι για ψυχρές περιοχές. Ο αριθμός 30 υποδηλώνει τον βαθμό καλοκαιριού. Δηλαδή, όσο πιο υψηλά είναι τα νούμερα τόσο πιο κατάλληλα είναι για θερμές περιοχές.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις θερμοκρασίες που καλύπτει το κάθε λιπαντικό ανάλογα με το ιξώδες του.
Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε απώλεια λιπαντικού άπτον κινητήρα;

  • Ελαττωματικό φίλτρο λαδιού.
  • Από την τάπα του κάρτερ.
  • Βλάβη στα ελατήρια των πιστονιών.
  • Φθορά σε φλάντζες και τσιμουχάκια βαλβίδων.
  • Βλάβη στον κινητήρα του αυτοκινήτου.


Χρήσιμες πληροφορίες για την σωστή λίπανση του κινητήρα.

  • Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για την καλύτερη επιλογή του λιπαντικού σας βάσει των προδιαγραφών και την συχνότητα της αλλαγής τους.
  • Μην αναμιγνύεται λιπαντικά με διαφορετικό ιξώδες και διαφορετική μάρκα.


    Στην PowerParts.gr θα βρείτε ΜΟΝΟ γνήσια λιπαντικά των εταιρειών CASTROL, MOTUL, LIQUI MOLY, FEBI BILSTEIN, DRIVE+ στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με άμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα.


PowerParts Team 27/10/2017